Artikelen bewustwording Blog Oefeningen Persoonlijke ontwikkeling Projecties Spirituele ontwikkeling Zelf Liefde Ziel

Geven en ontvangen is het in balans?

Maxi-Posters-Buddha---Face-73632Ik kan mij het eerste moment dat ik de balans opmaakte tussen geven en ontvangen nog goed herinneren. Ik was 22 geworden en had voor mijn verjaardag van mijn moeder een cursus bij het CICO cadeau gekregen.

Het CICO was destijds een centrum voor creatieve en intuïtieve ontwikkeling. Een geweldig en waardevol cadeau, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds de vruchten van pluk. Ik zat in die periode van mijn leven in de knoop met mijzelf en ik wist niet goed welke kant ik op wilde, ik wist helemaal niet meer zo goed wie IK nog was, wat er nog van mij ‘over was’.

Laat staan wat die ‘ik’ dan eigenlijk zou willen. Ik leidde een leven dat niet als mijn leven voelde.

De basis I cursus die ik volgde bracht mij weer in verbinding met mijzelf. Ik hoefde nergens over te praten het was vooral gericht op ervaren, er door heen gaan en loslaten.

De een na de ander belandde ergens in, vol verbazing keek ik  door mijn ‘gesloten’ogen om me heen ik ervoer totaal niet zoals de rest van de groep leek te doen. Regelmatig schoot er op zo’n bijeenkomst door mij heen dat als er een psychiater langs zou lopen, zij direct de hele groep  gedwongen zou laten opnemen.

En toch deed ik mee want het voelde goed.  Tijdens de ‘vier wind richtingen meditatie’ stond ik in mijn ‘outfit’, mijn pumps aan de kant geschopt, tussen de ‘gewaden’ ‘OEF’ te roepen naar de wind richtingen. En voelde ik wat het vasthouden van een steen met mij deed. Werd ik bewust gemaakt van Chakra’s iets waar ik voor die tijd weinig aandacht aan besteedde. En leerde ik door de chakra’s heen te ademen en hoewel mijn hoofd zoiets had van “Yeah sure, door je chakra’s ademen! Hoe dan?” wist mijn lichaam blijkbaar precies hoe dat ging, want het voelde wel alsof ik iets deed. Al had mijn hoofd geen flauw idee wat.

We begonnen altijd met een meditatie waarbij we onze energie terughaalde, aura schoonmaakte en afschermden en de chakra’s ‘door lieten stromen’. Op een dag behandelde we het onderwerp geven en ontvangen.De meditatie ging over in  een visualisatie en op een gegeven moment moesten we onze handen op gelijke hoogte voor ons houden.  Een hand werd geven, de andere ontvangen.

“Ervaar maar eens wat geef je en wat ontvang je?”

Mijn handen bewogen zonder dat ik er verder over nadacht. Het verschil was enorm, ik gaf veel meer dan ik ontving geen wonder dat ik zo moe was!

443200_64193480Ik gaf eigenlijk niet echt, ik gaf met een prijskaartje en dat was een lek, doodvermoeiend! Ik gaf alles weg, steeds maar weer. Waarom? Omdat ik aardig gevonden wilde worden, bang was om afgewezen te worden. Ik werd daar op dat moment bewust van en nam mijzelf voor alleen nog maar te geven vanuit mijn hart.

Dat is een hele andere energie en krijgt ook een hele andere respons. Bewustwording daarvan veranderde mijn leven. Ik ging meer en beter op mijzelf letten en ik merkte bijvoorbeeld dat ik het niet bij iedereen deed.

Wat hadden die mensen gemeen bij wie mijn ‘vind mij aub aardig’ meteen aansprong?

Aan de andere kant vond ik het ook bijzonder dat mijn ‘ontvangen hand’ wel door de grond leek te willen zakken, letterlijk dan. Dat ik mezelf toestond om zo weinig te ontvangen terwijl er zoveel voor mij aanwezig was?  Waarom doe ik dit? Vroeg ik mezelf af, vind ik het mij dan niet waard om te ontvangen? Mag ik dat wel?

Oei, dat was ook een hele moeilijke vraag. En ik begon bewust te worden van hoe ik ontving in het leven. Dat wat ik mezelf toestond te ontvangen voelde soms niet eens goed? Onoprechte ‘liefde’ of ‘vriendschappen’ bijvoorbeeld. Waarom nam ik het dan aan?

Waarom liet ik dat liggen wat wel zuiver was of stond ik dat maar beperkt toe? Waarom ontving ik gretig de kliekjes en liet ik het feestmaal staan?

Wat een vermoeiend patroon had ik mij aangeleerd zeg!  Ik kreeg lol in het afleren ervan en in het ontrafelen van de draadjes die dit patroon hadden geweven. Er ging een wereld voor mij open……

24781_382864028716_243843828716_3966856_2989570_nDurf te ontvangen!

Ontvangen is ook belangrijk, hoe ontvang jij? Sta jij dat jezelf toe? Mag jij hier zijn? Je ruimte in nemen? Je stem laten horen? Ben jij het waard?

Wie bepaalt dat alles?

Keer naar binnen …vanuit waar geef en ontvang jij? Welke motieven spelen mee? Welke patronen heb jij geweven? Breng het in kaart en observeer hoe het doorwerkt in je leven. Herkennen is genoeg, de actie volgt meestal op een gegeven moment vanzelf bewustwording zorgt voor verandering.

De wereld is mooier met jou. Leer ontvangen, laat je liefhebben en geef vanuit je hart.

Recommended Articles