bewustwording Blog Chakra's Persoonlijke ontwikkeling

Chakra’s

chakra-details_com_Het woord Chakra betekent wiel in het Sanskriet en verwijst naar ronddraaiende energie centra  in en om ons  lichaam die belangrijke bronnen vormen voor onze levenskracht. Een Chakra is een centrum van activiteit dat  energie ontvangt, afstemt, verdeeld en afgeeft. 

De Chakra’s zijn trechtervormig en bestaan uit twee delen een voor en achterkant. De kruinchakra en de basischakra wijzen respectievelijk naar boven en naar beneden. De overige Chakra’s wijzen naar elkaar.

Elk Chakra heeft een taak, trilling en kleur. De onderste twee chakra’s corresponderen met het fysieke niveau en gaan over het materialiseren, neerzetten en begrenzen van je identiteit hier op aarde. De derde t/m vierde behoren het tot het niveau van het ego, de zesde en de zevende tot het niveau van de multidimensionale ervaring. De ziel.

De onderste drie Chakra’s heel beknopt.

Het eerste Chakra is verbonden met de fysieke identiteit ‘Ik ben’ en is gericht op zelfbehoud, het recht om er te zijn en het recht om te mogen hebben (ontvangen). Het bestrijkt de ontwikkelingsperiode van de baarmoeder tot ongeveer 1 jaar. Angst huist vaak in dit Chakra.

Het tweede Chakra, ‘Ik voel’ is verbonden met je emotionele identiteit, gericht op zelfvoldoening. Het bevredigen van eigen behoeften op een gezonde manier. Het tweede Chakra is ook de plek van het uitgehongerde kind die nog steeds in relaties met anderen de honger van de ondervoeding (letterlijk en figuurlijk) tijdens de vroege jeugd alsnog probeert te stillen. De leeftijd die hierbij hoort is een half tot twee jaar. Schuldgevoel is de blokkade die hier vaak optreedt.

Het derde Chakra is verbonden met de Ego identiteit ‘Ik handel’ en gericht op de zelfbepaling. Het gevoel dat bij dit Chakra overheerst is schaamte en dat gevoel is nou  niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen. De ontwikkeling van dit chakra bestrijk de leeftijd van ongeveer anderhalf tot vier jaar en is verbonden met onze onafhankelijkheid.

Het eerste Chakra is ook verbonden met gronding en het materialiseren op het fysieke niveau. In het derde chakra zit onder andere ook onze wil. Wanneer het tweede Chakra niet stroomt kan de gronding niet bereikt worden en materialiseren dromen zich niet in je fysieke realiteit.


Jij bent jouw leermeester

Maak eens kennis met je onderste drie Chakra’s, die alles te maken hebben met je identiteit, het jezelf hier op aarde neerzetten en staan voor jezelf.  Hoewel elk Chakra een betekenis een kleur heeft moet je dit niet te letterlijk opvatten. Wanneer jij het eerste chakra als groen ervaart i.p.v. rood (de kleur die de theorie aangeeft) dan is dat goed.

Het gaat erom wat jij erbij ervaart en welke betekenis het voor jou heeft. Jij bent je eigen leermeester in het onderzoeken van jezelf. Alle kennis is reeds in je aanwezig, je hoeft er alleen maar contact mee te maken.

Ga op een rustige plek zitten of liggen en verbind je met je ademhaling. Ervaar het ritme en geef je eraan over. Wanneer je het gevoel hebt dat je aandacht volledig naar binnen gericht is, daal je met je aandacht in je lichaam af naar het eerste chakra.Wat ervaar ik wanneer ik met dit chakra in contact kom?

  • Wat is mijn eerste indruk?
  • Wat ervaar ik?

Laat opkomen wat er komt en let erop dat je goed blijft doorademen. Wanneer emoties opkomen zijn we vaak geneigd onze adem in te houden en hoog te ademen. Hiermee zetten we de emotie weer vast. Vervolgens, wanneer je voldoende indrukken hebt, ga je verder naar het tweede chakra en stel je jezelf weer dezelfde vragen. Doe hetzelfde bij de derde chakra (je kunt uiteraard ook helemaal doorgaan naar de zevende).

de-aura1Kennismaking

Dit is een kennismaking, het leren voelen van de verschillende energie centra in je lichaam die samenhangen met je identiteit. Het rect om te mogen zijn wie jij bent.
Schrijf je bevindingen op, wat heb je ervaren, welke emotie ontdekte je, etc. Teken de chakra, schrijf er steekwoorden bij. Wanneer je het gevoel hebt dat bepaalde chakra’s niet in balans zijn, voel dan eens goed bij jezelf wat je nodig hebt om de balans te herstellen.

Herhaal

Wanneer je het moeilijk vindt om contact met het Chakra te maken, leg dan je hand op de betreffende plek, dat versterkt het contact. Doe dit regelmatig het zal je ondersteunen in je groei omdat je door met je chakra’s te werken meer inzicht in jezelf en je energie vergaart.

Vind je het fijn om onder begeleiding met je Chakra’s te werken? Kijk dan hier Workshops  vanaf mei starten er weer mooie, leerzame en fijne workshop over dit onderwerp.

Veel plezier met het reizen in jezelf. Schrik niet van de emoties. Ervaar wat er is zonder het te willen sturen of labelen. Adem en blijf liefdevol aanwezig bij jezelf. Ik zal de komende tijd steeds dieper op een chakra ingaan zodat je  kunt werken aan je heling.

*In een volgend blog over Chakra’s ga ik dieper in op het eerste Chakra. Alle zeven Chakra’s komen uitgebreid aan bod.

Zie ook de basis workshop Chakra Reis

**Hier nog een link naar een Chakra meditatie van ongeveer een uur op You Tube

Meditatie

Contact

Recommended Articles