Blog Persoonlijke ontwikkeling

Wat betekent de (partner) Liefde voor jou?

De liefde; het houdt de mens al eeuwen bezig en is DE grootste inspiratiebron van poëzie, muziek, literatuur en schilderkunst. Liefde komen we niet alleen in de hogere kunsten tegen, maar overal. Waar mensen zijn, is liefde. Waar de maatschappij ook doorheen gaat, mensen worden verliefd, gaan relaties aan en krijgen kinderen. Zelfs midden in een oorlog. Liefde; ook wel de sterkste kracht genoemd, van waaruit wij grootse daden kunnen verrichten of ons kunnen verliezen in duistere obsessies.

De liefde kan ons (hart) breken en tot leven wekken. 

Weinig spiegels zijn zo intens en met weinig anderen zijn we zo kwetsbaar en naakt als met onze geliefden. Dit kwetsbare gevoel maakt vaak oude patronen wakker. De angst om iemand kwijt te raken, niet leuk genoeg te zijn als hij/zij ontdekt wie je werkelijk bent, kan erg sterk zijn. Onzekerheden waarvan je dacht dat je daar allang van af was steken ineens de kop op als je voor het eerst naar je nieuwe schoonfamilie gaat. 

Nergens zo veel positieve projecties als tijdens de verliefdheid, die later kunnen omslaan in negatieve projecties.

Wat is liefde eigenlijk? 

Biologen zeggen o.a. dat wij relaties aangaan vanuit de behoefte aan voortplanting en wij voor voortplanting geneigd zijn ons aangetrokken te voelen tot fysiek gezondheid uitstralende partners. Daarom vinden wij mensen met een symmetrisch gezicht ook zo aantrekkelijk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat wanneer er (kleine) complicaties in de baarmoeder zijn geweest dit kan leiden tot een niet symmetrisch gezicht. Brede heupen (vrouw) en kaken (man) blijken het ook goed te doen.

Filosofen en Psychologen hebben het meer over de blauwdruk. Over dat wat wij over de liefde leren in onze jeugd. Onze conditionering. Volgens de romantici is het een gevoel, iets dat je meteen weet. De ware. In de spirituele wereld hoor je vaak over tweeling zielen en zielsverwanten. In lijn met de romantici is dat super speciaal en passievol, (meer over tweelingzielen en zielsverwanten in deze vlog en dit blog).

De oude Grieken onderscheidden zes vormen van liefde. 

1. Eros: vertegenwoordigt het idee van seksuele hartstocht en verlangen.
2. Philia: diepe vriendschap of kameraadschap.|
3. Ludus: speelse liefde, flirten.
4. Agape: liefde voor ‘iedereen’. Later in het Latijn vertaald als caritas: ons woord voor liefdadigheid.
5. Pragma: een volwassen, realistische liefde die je vaak ziet bij stellen die al lang bij elkaar zijn. Het tonen van geduld en tolerantie en compromissen sluiten om de relatie in de loop van de tijd te laten werken.
6. Philautia: zelfliefde.
(bron: flow magazine)


Maar wat betekent de partner liefde  jou?

Maar wat heb jij geleerd? Wat zijn jouw vroege herinneringen over de liefde? Hoe ziet de partner liefde eruit door je familielijnen heen?
Bij je ouders, hun ouders en die van hen? Welke thema’s speelde er? 

Wat heb je geleerd van boeken, films, liedjes en anderen over de liefde? Herken je het verschil tussen verliefdheid en lust?

Wat heb je geleerd over jezelf zijn, over de vrouwelijke energie en de mannelijke energie? Wat heb jij geleerd over jouw rol in relaties? Wat vind jij dat je ‘hoort’ te doen of zijn?

Welke overtuigingen heb jij op de liefde? Vind je het jezelf waard om liefde te ontvangen? Is dat iets dat jij mag ontvangen?

Neem eens de tijd om over bovenstaande vragen na te denken. Wie is het die de relatie aangaat? Welke overtuigingen, wonden en projecties stappen mee de relatie in? Wees nieuwsgierig naar jezelf.

Meld je ook aan voor de Liefdesmeditatie.
14 Februari is er een speciale aanbieding voor een liefdes meditatie voor singles. Meld je ook aan. Klik HIER voor meer informatie.


Heb je vragen over het werken met de ziel of wil je graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met mij op.


Meer lezen, zien of ervaren over dit onderwerp?

Lees ook

Kijk ook


Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Er komt snel een knop aan, tot die tijd. Stuur mij een mail met als onderwerp nieuwsbrief en ik zet je op de lijst.


Op mijn website en op mijn YouTube kanaal geef ik deze maand aandacht aan het thema Liefde. 

Mijmer je mee over de liefde? Houd mijn website in de gaten en abonneer je ook op mijn YouTube kanaal en volg mij op Instagram

Recommended Articles