bewustwording Blog Zoom meditatie

Waar komt hoe wij over de liefde denken vandaan en wat beïnvloedt dat?

Welke verbindingen ben je onbewust aangegaan vanuit angst? Bijvoorbeeld een diepe angst het alleen (financieel )niet te redden of uit angst om alleen over te blijven, in de steek gelaten te worden … noem het maar. Welke bevestigingen zoeken we in de ander? Wat beïnvloedt onze blik en verwachtingen m.b.t. liefdesrelaties?


De romantische liefde bestond ruim twee eeuw geleden nog niet. Verbindingen werden vooral aangegaan door praktische overwegingen, zoals grond dat aan elkaar grensde en het vergroten van overlevingskansen. Een verbinding aangaan was meer een optelsom van wat het voordeel was dan dat het aantrekkingskracht was.

Ook bemoeiden veel meer mensen zich ermee. Hele dorpsraden konden meebepalen. Zomaar trouwen was er niet bij. Jij kon wel met de schaapherder van bil willen maar als je vader/ familie, stamhoofden, dorpsouderen, noem het op – iemand anders op het oog had die een betere deal was, dan had jij daar weinig tegenin in te brengen.

Uiteraard werden mensen toen ook verliefd en was passie ook een reden tot verbinden maar het praktische voerde de boventoon. Er werd meer gekeken naar overleving. De noodzaak om te verbinden was groter dan nu. Mensen van nu zijn over het algemeen zelfstandiger omdat ze van alles zelf kunnen regelen. We hebben elkaar minder nodig om te overleven en dat zie je terug in het groeiende aantal singles in het Westen.

Rond 1800 ontstond er iets nieuws. Een nieuwe kijk op de liefde. Liefde overkwam je. Het was een gevoel en absoluut geen keuze. De prins op het paard. De vrouw bij wie je thuiskomt.
Die ene persoon op aarde waarbij je helemaal jezelf kunt zijn.

Bij ware liefde zijn geen woorden nodig. Je begrijpt elkaar door simpelweg diep in elkaars ogen te staren.  Je voelt elkaar feilloos aan. Jullie krijgen de meest schattige, lieve, liefdesbaby die nooit krijsend over de grond rolt, altijd lief is en doorslaapt. Bij de ware verbleekt alles wat ooit was.

Hij/zij is de enige. Voor altijd. Je start oorlogen voor elkaar, geeft je leven voor elkaar, bevaart wilde zeeën voor elkaar. En toen gebeurde het leven en kon hij niet eens zijn kopje in de vaatwasser zetten terwijl DAT nou echt heel erg belangrijk voor jou was.

Volgens Alain de Botton (filosoof) hebben liefdesrelaties een flinke klap gekregen met de opkomst van de romantische literatuur die een beeld neerzette van wat liefde moest zijn en hoe het eruit moest zien. En dat ‘hoe het eruit moet zien’ is zelden de realiteit. 

Ik was zo’n fantasierijk kind met een diep geloof in de romantische liefde. Opgroeiend als meisje fantaseerde ik een geadopteerde prinses te zijn. Eigenlijk kwam ik uit een magisch koninkrijk en een knappe prins op een heel mooi paard zou mij vinden. We zouden daarna nog lang en gelukkig leven. Het duurde even voordat ik doorhad dat mijn geconditioneerde verwachtingen de echte verbinding in de weg stond.

Het wordt nog wat ingewikkelder. Niet alleen de conditionering van literatuur en televisie maar ook de overtuigingen van onze opvoeders (en die van hen) doen mee in hoe wij liefde benaderen. De liefdesrelatie van onze ouders is ook van invloed.

~ We worden vaak aangetrokken door de dynamiek die we herkennen uit onze kindertijd.

Vanuit mijn perspectief als reïncarnatie therapeut kunnen ook nog de (karmische) verbindingen/relaties en overtuigingen uit vorige levens meespelen. 


Het is vooral lastig als de dynamiek waarin je opgroeide ongezond was. 

Bijvoorbeeld; 

 • Als je als kind altijd op je hoede moest zijn
 • Nooit goed genoeg was
 • Vaak kritiek kreeg
 • Emotioneel voor je ouders moest zorgen
 • Je niet gezien of gehoord bent
 • Jouw behoeften er niet toe deden
 • Je ouders emotioneel en/of fysiek (vaak)afwezig waren
 • Als een van of beide ouders zware depressies of verslavingen had
 • Voorgetrokken of achtergesteld bent geweest
 • Broer of zus die alle aandacht nodig had
 • Als je ongewenst was

Etc…..

Vaak, als wij in zo een dynamiek geboren worden is/ zijn er een vorig(e) leven(s) dat thema overeenkomt. De ziel wil heel maken wat niet heel is, integreren wat nog gedissocieerd is. En kan dan een plek uitkiezen waar dat getriggerd kan worden, zodat de persoonlijkheid de impuls krijgt dit patroon te doorbreken (zie ook de vlog ‘De ziel is een octopus’ en de blog Incarneren is een hele klus, link onderaan dit blog)

Hoe ongezond de dynamiek ook was, het is je bekend en vanuit dat perspectief voelt dat dus een soort van veilig. We blijken vooral ons aangetrokken te voelen tot partners die voelen als thuis. Bij wie we ons dus ‘thuis’ voelen, die dus de dynamiek van vroeger in zich dragen. 

Wanneer je ervan uitgaat dat de mens een ziel heeft en licht wil schijnen om dat wat nog in het duister staat te helen, transformeren in integreren, dan zijn relaties daar een prachtige manier voor. 

Onze relaties vertellen ons verhalen over onszelf.

Verhalen over waar we nog onze aandacht en liefde naartoe mogen brengen.
Dat zijn niet alleen onze liefdesrelaties maar ook onze vriendschappen, werk relaties, verbinding met het Zelf, maatschappij en cultuur.

Relaties (in elke vorm) zijn prachtige uitnodigen voor transformatie.

Je herkent dat er verhalen (patronen) actief zijn in uitspraken als; ‘Ik reageerde ook vreemd, ik leek wel een dreinende kleuter!’ Of je hoort jezelf zeggen; ‘Ik ben zo verliefd ik voel mij net een onzekere puber!’

Je voelt je niet alleen zo, het kindsdeel dat nog met wonden van die periode verbonden is wacht geduldig of ongeduldig op het moment om het roer over te nemen en bijbehorende patronen los te werpen.

Was je in je vroegere thuis dynamiek bijvoorbeeld niet goed genoeg en die wond is niet geheeld dan ga je of heel erg je best doen om het goed genoeg te doen en goed genoeg te zijn. Of je schiet de andere kant op en doet helemaal geen enkele moeite voor de ander en wijst iedereen af als niet goed genoeg voor jou. 

Wanneer wij relaties aangaan dan zijn we niet alleen. We gaan relaties aan met verwachtingen, projecties en een groepje innerlijke delen. En degene met wie de relatie aangaan is meestal ook niet alleen.

Toch denken veel van ons dat in de liefde de ander ons maar moet begrijpen. Ware liefde voelt dat aan. Ware liefde weet dwars door alle muren heen wat jij in de woonkamer nodig heb en als de ander dat niet hoort of voelt is het geen echte, diepe liefde! Dat hebben we geleerd uit films en boeken.

Als je een een dromerig en fantasierijke kind was, dan komt deze programmering makkelijk binnen.

We zijn wat de liefde betreft enorm geconditioneerd met een verwachting die niets met de realiteit te maken heeft. Neem Romeo en Juliet. Het beroemde en romantische verhaal van Shakespeare. Het gaat over een 16 jaar oude jongen en een 13jarig meisje die uiteindelijk zelfmoord plegen om voor eeuwig bij elkaar te zijn. De drama!

En dat noemen we romantisch. Als het jouw kinderen waren had je ze allang naar een psycholoog gebracht.

Drama, romantiek en strijd zijn verweven in onze verwachtingen over de liefde. Elk romantisch verhaal heeft minstens deze drie elementen.

Hoe wij over de liefde denken is een optelsom van onze kindertijd, invloed van boeken, films en anderen, invloed van vorige levens EN onze eigen ervaringen. Chemie en biologie. Het is een hele mix. Dat liefde in al haar zijn de sterkste kracht is, dat kunnen we wel stellen. Dat we haar beter mogen leren kennen is een uitnodiging. Leren zijn met de liefde in al haar vormen is een dans, een vaardigheid. Die dans kun je leren en dat begint met het onderzoeken wie de relatie aangaat.

Keer naar binnen en onderzoek jouw overtuigingen en verwachtingen over de liefde en relaties.

Wat mag je loslaten?


Meld je ook aan voor de Liefdesmeditatie.

14 Februari is er een speciale aanbieding voor een liefdes meditatie voor singles. Meld je ook aan. Klik HIER voor meer informatie.


Heb je vragen over het werken met de ziel of wil je graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met mij op.


Meer lezen, zien of ervaren over dit onderwerp?

Lees ook

Kijk ook


Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Er komt snel een knop aan, tot die tijd. Stuur mij een mail met als onderwerp nieuwsbrief en ik zet je op de lijst.


Op mijn website en op mijn YouTube kanaal geef ik deze maand aandacht aan het thema Liefde. 

Mijmer je mee over de liefde? Houd mijn website in de gaten en abonneer je ook op mijn YouTube kanaal en volg mij op Instagram

Recommended Articles