bewustwording Blog Choicez Oefeningen Persoonlijke ontwikkeling Spirituele ontwikkeling Ziel

Luisteren naar je intuïtie, hoe doe je dat?

523688_77226790Om je intuïtie te kunnen volgen zul je haar eerst moeten verstaan. En veel van ons zijn dat afgeleerd. Hoe vaak voelden we in onze jeugd  A maar werd ons B verteld. Aangezien je nog een kind was en de wereld draaide omdat je ouders bestonden, verruilde je makkelijk jouw autoriteit voor die van een ander. Zij weten het immers beter. En dus leer je niet meer te luisteren naar wat jij jou vertelt, in plaats daarvan wordt wat anderen vertellen belangrijker. 

Hierin vinden we de vertroebeling. We hebben geleerd onze intuïtie te negeren tot op het punt dat we haar nauwelijks nog horen en de mening  (en het al dan niet ingebeelde oordeel) van de buitenwereld is erg belangrijk geworden. Voorbij belangrijk. Noodzakelijk bijna. De goedkeuring van anderen. We hunkeren ernaar. Onze focus ligt buiten ons.

Je voelt dat je het roer op een bepaalde manier om wil gooien en je tegelijkertijd ben je bewust van het oordeel dat je vreest te ontmoeten. Vaker wel dan niet wint de angst. Zij schreeuwt immers een stuk harder dan de stem van het hart. 

Wat is je intuïtie eigenlijk?
Er zijn verschillende definities van te vinden. Ik noem er een paar;

 • Iets aanvoelen zonder er over te denken.
 • Vorm van begrijpen die niet op ervaring, redenering of weten berust.
 • Ingeving.
 • Innerlijke aanschouwing.
 • Onmiddellijk gewaarwordend.
 • Zesde zintuig.
 • Het rechtstreeks vatten van het wezen van een zaak, zonder redenering of ervaring; het primaire weten op grond van innerlijk, onberedeneerd aanvoelen.

Naast onze vijf zintuigen hebben we ook een energetisch veld wat ons informatie verschaft. De chakra’s bijvoorbeeld zijn belangrijke centra in het vertalen van deze informatie. Er komt via je aura genoeg binnen en wanneer wij goed op onszelf zijn afgestemd en aanwezig zijn ontvangen wij deze informatie.

Intuïtie is niet alleen het aanvoelen van wat je energie vertelt maar ook het voelen van je eigen innerlijke kompas.
Intuïtie vertelt ons veel over de wereld en onszelf. Het is onze persoonlijke taal. Wat is goed voor ons en wat niet. Welke weg is het pad van je legende? En welke situaties en mensen zijn voor jou de test. Het vertelt ons ook over onze waarheid. Bij veel van de informatie die op je afkomt, waar je weinig verstand van hebt, ervaar je vaak wel een innerlijk weten. “Dit klopt voor mijn gevoel niet.” Dat is iets anders dan een gesloten geest die dicht is voor verandering.

Je voelt jouw waarheid en die voel je in je lijf. Niet in je hoofd waar de oordelen en overtuigingen wonen.

De eerste stap.

De eerste stap is om weer echt te gaan luisteren naar jezelf. Wanneer wij opgroeien leggen wij onze focus buiten ons. We leren als kleine kinderen hoe we de wereld kunnen manipuleren om te voorzien in onze behoeften. We willen de wereld waarin we terecht zijn gekomen begrijpen. We overleven nog via de ander. We zijn afhankelijk en kunnen niet op ons vierde levensjaar met onze knapzak de wijde wereld in trekken. Dan gaan we dood. Die focus mag je nu gaan leren omkeren. Om te overleven was je naar buiten gericht. Om te creëren en te luisteren is je blik naar binnen nodig.

Begin met het opnieuw leren kennen van jezelf.

Tips. 

 • Wat vertelt mijn lichaam?
 • Hoe voelt dit voor mij?

Je lichaam praat de hele dag tegen je, alleen zijn we zo gehard dat we het niet meer horen. Bouw dus regelmatig momenten in waarop jij je afvraagt; Hoe voelt deze situatie, interactie, vraag, etc, voor mij? Hang post -its op of zet een alarm op je telefoon om deze vraag in je systeem te houden en er een gewoonte van te maken.

We zijn zo gewend om met de ander bezig te zijn dat we nauwelijks doorhebben wat in ons afspeelt.

 • Mediteer
 • Let op je ademhaling 

Alles kan dienen als meditatie. De afwas, stil zitten en ademen, dansen, spelen met een kind.  Kom in verbinding met waar je bent. Let erop dat je goed ademt. Hiermee bedoel ik dat je je adem de ruimte geeft om door je lichaam te stromen. Veel mensen houden onbewust de hele dag hun buik in, dit zorgt ervoor dat je ‘hoog’ ademt. Hierdoor kan jouw lichaam jou helemaal niet vertellen wat het waarneemt. Ademen is aanwezig zijn. Zet een wekker en ga vijf minuten heel bewust en diep ademen zodat je ervan bewust bent wanneer je dat niet doet.

 • Observeer

Word je bewust van je gedachten en breng jezelf naar het punt dat je snapt dat je je al die tijd met je gedachten geïdentificeerd hebt en dat dat niet hoeft. Het zijn enkel gedachten. Flarden die oppikt, aanvallen vanuit je eigen onzekerheid, filmfragmenten, zinnen uit boeken, energie van anderen. Noem het op er vliegt heel wat door ons hoofd per dag.

Onthoud dat authentieke emoties in je lichaam beginnen met een duidelijk begin en eind punt. Drama start in je hoofd en begint wanneer jij je identificeert met dat wat je denkt. Drama duurt zolang als het duurt en de motor achter drama is altijd angst. Grijp in als je merkt dat je dit doet. Wanneer je in drama zit maak je jezelf doof voor je  intuïtie.

Het is dus vooral belangrijk dat je eerst de ruis verwijdert die op de lijn zit. wees je bewust van de veranderingen in je lichaam wanneer je praat met iemand. Wat vertelt het jou?

 • Angst schreeuwt
 • Intuïtie fluistert

Angst (zonder bedreigende situatie in het moment) start in het hoofd, schreeuwt, is scherp en onaardig.
Intuïtie voel je in je lichaam, het is zacht, vult je helemaal en blijft niet hameren zoals angst doet.

 • Schrijf

Houd een notitie blokje bij waarin gevoelens, ingevingen en dromen noteert.

 • Energie 

Maak er een gewoonte van om je energie te reinigen zoals je je lichaam schoonhoudt. De hele dag door wisselen wij energie uit, wees je bewust van de jouwe. Geef jezelf een kleur, bijvoorbeeld geel. Elke keer wanneer je onder de douche staat visualiseer je dat het water jouw kleur is en je energie schoonspoelt en ook via je kruin je vanbinnen schoont. Alles wat niet jouw kleur is zie je door het douche putje verdwijnen. Vraag het water je hierbij te helpen.

Als je visueel bent ingesteld houd dan je geel door de dag heen in de gaten, geef de mensen om je heen ook een kleur en kijk eens hoe het zich beweegt.

Werk met je eigen haakje. Zonder kapstok kun je geen jas ophangen. Heb je het gevoel vaak leeggezogen te worden, werk dan met je lek. 

 • Vertrouwen

Leer weer vertrouwen op jezelf en wat jij jou vertelt. Heel het moment dat je daarmee opgehouden bent. Ga naar de wortel. Vertrouwen bouw je op door acties en daarna te ervaren dat de wereld niet vergaan is. Spreek je hart en zie hoe wonderen zich ontvouwen. Werk met de wortel. Wanneer heb jij geleerd jouw innerlijke stem op mute te zetten? Hoe oud was je? Wat gebeurde er?

Leer het gevoel van je eigen energie kennen zodat je onderscheid kunt maken tussen jou en de ander. Het voelt goed of het voelt niet goed. Dat is de taal van de intuïtie de reden vind je meestal later pas uit.

Meer leren over je eigen energie, je ziel? Kijk dan hier 

Meer lezen over mij?

*Dit blog is een antwoord op de ‘vraag van de maand’. Een item in de Choicez nieuwsbrief. Heb jij ook een vraag? Mail mij dan, misschien behandel ik de jouwe bij de volgende nieuwsbrief.

Vele wegen leiden naar jou. Kies de weg die bij je past. Maak mooie herinneringen.

* De volgende nieuwsbrief wordt in September verstuurd.

 

Recommended Articles