Persoonlijke ontwikkeling

Hoe is jouw relatie met jezelf?

13146_880445275320966_732283675246589851_nHoe zorg jij voor jou? Hoe ga je eigenlijk met jezelf om? Ben je bewust van hoe je tegen jezelf praat?De meeste van ons denken niet al te rooskleurige gedachten over zichzelf. Wat zeg jij tegen jezelf wanneer je naar jezelf en je lichaam in de spiegel kijkt? Of wanneer je een fout hebt gemaakt op je werk? Of wanneer je het idee hebt dat je het verkeerd hebt gedaan?

 

Hoe denk jij over jezelf?

Welke meningen heb je over jezelf gevormd? Kloppen die? We bekritiseren onszelf zowat de hele dag door en op bijna elk gebied. Een compliment aan jezelf geven? Nee! Daar doen we niet aan dat is raar! Jezelf de grond in boren dat mag dan weer wel.

Stel je èèns voor dat iemand in jouw huis op dezelfde wijze tegen jou zou praten als dat jij tegen jezelf doet. Wat zou je dan doen? Wat maakt het dat je het wel van jezelf accepteert? Dat je het okay vindt dat jij zo tegen jou praat? En zo over jou denkt? Wanneer je aan de slag gaat met los laten dan kom je onherroepelijk bij jezelf uit. Het eerste waar je dan mee aan de slag mag gaan is je identiteit. Want de identiteit die je nu hebt is vals. De naam die genoemd kan worden is niet je eeuwige naam. Je bent een spiritueel wezen dat een menselijke ervaring heeft, die je uiteindelijk weer loslaat.

We denken over onszelf als ‘ongeduldig’, vrolijk, advocaat, freelancer, moeder, zoon, zus, slank, dik, dom, knap, intelligent, spiritueel,  lelijk, etc. Onze identiteit is opgebouwd uit dat wat wij geleerd hebben, op school, van onze ouders, cultuur, omgeving, geloof, overtuigingen, tradities, etc. Daarnaast groeien maar weinig kinderen op met een Deepak Chopra als ouder in huis, dus neem je net als je ouders je menselijke identiteit aan en slurpt hierbij nog wat projecties en afwijzingen naar binnen. Maar dat is niet wie je bent.

Je mogelijkheden tot creëren zijn grenzeloos. Loslaten begint bij het loslaten van alles wat jij denkt die je bent. Om het vervolgens èèn voor èèn te bekijken en te observeren en steeds jezelf als referentiepunt gebruikend om te ervaren wat bij jou past en wat niet.

Alles in jou staat ingetuned om je oude identiteit te behouden. Overleven (de bron waaruit strategieën geboren worden) laat niet graag los, uit angst voor verlies en tekort en in de diepste kern de dood. Wanneer je gaat nadenken over de mogelijkheid dat je een spiritueel wezen bent, ga je andere dingen ervaren omdat je focus verlegd wordt. Ga èèns echt na wat jou jou maakt.

Wie is de Ik in jouw Ik?

Jezelf leren kennen, ervaren en besturen is een mooie en soms confronterende reis. Uiteindelijk komt het steeds weer terug bij jezelf. Soms is dat bevrijdend en soms een bittere pil om te slikken. Gelukkig hebben we (de giftige) relaties in onze levens om aan te grijpen als moment voor zelfonderzoek. Want wat die ander je haar fijn laat zien is hoe jij met jezelf omgaat..

IMG_2282Relaties

Relaties bieden ons de mogelijkheid om geconditioneerde patronen en overlevingsmechanismen te transformeren naar een manier die verruimend werkt en bij ons past. Wanneer relaties ons niet zouden triggeren op een zachte en harde manier zouden wij ons maar moeilijk bewust worden van onszelf.

Het is een wederzijds contract. Een verzoek om transformatie.

De ander maakt je bewust van iets waar jij je nog onbewust van was. Via relaties proberen wij behoeften te vervullen en wanneer wij ons hier niet bewust van zijn gaan we een dans aan van oude wonden. We willen ons geliefd en gezien voelen en we verlangen naar verbinding. We verwachten van de ander dit te vervullen en wanneer de ander niet aan die (onmogelijke) verwachting voldoet worden we geconfronteerd met afwijzing en verlatenheid, wat vervolgens weer op de ander projecteren.

Wanneer je naar binnen keert ontdek je dat de afwijzing en het gevoel verlaten te zijn er al zaten.  De ander maakt je bewust van die pijn. Alles wat we ervaren ontspringt primair vanuit ons. De ander werkt als een katalysator of schijnt licht in donkere en vergeten hoeken.

In relaties kunnen we niet alleen bewuster worden van onze schaduw maar ook van ons licht. Het is heerlijk om jezelf door de ogen van liefde te ervaren. We worden gespiegeld, zien onze groei en dat waarmee we nog in overeenstemming mee mogen komen in onszelf.

Stel vragen aan jezelf; welke patronen herken ik? Wat vertelt dit mij? Wat wordt er in mij geraakt? Wat gebeurt er nu? Hoe oud ben ik als ik mij zo voel?

Wanneer bepaalde verbindingen je leegzuigen werk dan met je eigen lek. Iets in jou geeft toestemming, resoneert op dezelfde frequentie. Keer naar binnen en heel de overtuigingen. Observeer wat de ander met je doet. Werk met jouw haakje. Zonder kapstok kun je je jas niet ophangen. Wees je ervan bewust dat jullie beiden aan het leren zijn, in een proces zitten. Leer van elkaar en transformeer.

Heb je vragen of wil je meer informatie over het werken met vorige levens? Neem dan gerust contact met mij op.
Meer lezen over reïncarnatietherapie
Meer lezen over mij

Recommended Articles