Artikelen bewustwording Blog Oefeningen Persoonlijke ontwikkeling Verhaal Zelf Liefde

De prinses en de koningin

914399_47955801Een beetje Rapunzel kan klagen als de beste en valt van het ene in het andere drama. Ze moet natuurlijk ook steeds gered worden, anders klopt het sprookje niet. Waar de prinses bewonderenswaardig in haar vertrouwen in de toekomst is; ‘ooit komt er een ridder’ , is de Koningin bewonderenswaardig in haar zelfvertrouwen. Ze regeert haar rijk op een manier die goed is voor haar rijk. Dat is haar hoogste prioriteit.

Ze komt op voor haar rijk, staat ervoor en wil alleen het beste voor haar rijk. De Koningin heeft zich in haar rijk verdiept, ze weet wat er speelt, ze kent de taal en hoe ze het moet regeren. Wat het ook is, ze gaat het met geheven hoofd aan, wie er ook naast haar staat, zij regeert haar rijk. De prinses daarentegen staart dagelijks hoopvol uit het torenraam, klaar om haar vlecht naar beneden te werpen, elke situatie, elk mens kan een kans op redding, avontuur of verandering betekenen. Zolang zij zelf maar niet verantwoordelijk is, vindt de prinses het wel best.

Prinsessen bezitten de kracht van vertrouwen om in iedere situatie, ieder  mens, de parel te zien, de ridder zo je wilt. Ze sluiten aan op de schoonheid, de lelijkheid die is niet echt; dat is de kikker.

De Koningin neemt zichzelf serieus en heeft leren vertrouwen op het gevoel en het oordeel dat haar rijk (lichaam) haar geeft om het kaf van het koren te scheiden. Ze heeft geleerd dat het niet alles ridder is dat blinkt en dat sommige kikkers gewoon kikkers zijn.

De Koningin heeft vrede met haar verleden en zet zich toe aan haar taak; het besturen van haar rijk.

De Prinses ontloopt iets door zo hoog, vol van vertrouwen, in de torenkamer te zitten. De meeste prinsessen zijn boos en worden steeds weer teleurgesteld omdat de prins de potentie die zij ziet of fantaseert niet leeft.

Ze zijn boos omdat ze dat wat hun geboorterecht was, niet hebben ontvangen. Ze zijn niet beschermd geweest maar ze hebben het vertrouwen niet verloren en ze hopen nog steeds op redding, avontuur en een lang en gelukkig leven. Als een kind dat zijn opvoeders blijft geloven, het kind moet wel het is nog afhankelijk.

Wat de meeste prinsessen in torens met elkaar gemeen hebben is dat ze net als de prinses uit het sprookje er alleen voor stond. Er was niemand die voor ze op kwam, als kind waren ze onbeschermd. De emotie die ontweken wordt door in de Toren te blijven is de verboden prinsessen emotie. Woede.

Een prinses is namelijk niet boos, ze is mooi en lief. Maak je die associatie ook bij de Koningin?

Onder de boosheid zit vaak het verdriet en de rouw, wat je in staat stelt om het verleden te accepteren en de hoop op een ander verleden los te laten. Eerst door in de eenzaamheid van de Toren afdalen en je wonden te helen. Dit doe je door je emoties te ervaren. Via die route zul je de kracht van de Koningin doen ontwaken.

In jouw sprookje is er geen heks, boze stiefmoeder of zussen die je in de Toren hebben opgesloten. Jij hebt jou daar opgesloten en jij kunt jou bevrijden.

De prinses voelt zich in de steek gelaten, ze heeft het alleen op moeten knappen en is niet beschermd geweest door haar ‘natuurlijke’ beschermers, de volwassenen in haar wereld, toen zij nog klein was. Deze prinsessen zijn vaak  eenzaam opgegroeid in een omgeving die fysiek en/of emotioneel onveilig voor ze was, vandaar dat ze nu nog steeds alleen in hun torens zitten. Wel zo veilig.

De toren werkt immers twee kanten op je kunt volharden in je hoop en alles waar je ‘bovenop’ zit negeren. Je zit namelijk zo ‘hoog’ dat je nooit ECHT deel kan nemen aan ervaringen en aan relaties; Net niet helemaal in de verbinding. Daarvoor zit je te hoog. Wanneer je dit pad herkent is het goede nieuws dat er op dit pad ook de kracht van de Koningin te vinden is.

Na het ervaren van je emoties, het verlies en de rouw komt de keuze; Blijf je in de toren met je vlecht uit het raam hengelen of ga jij je rijk regeren en neem je je ruimte in? Neem jij je kracht?

Een koningin kiest ervaringen die goed zijn voor haar rijk, het rijk voeden, genezen eren, het rijk liefhebben, regeren en respecteren. Een Koningin wil het beste voor haar domein. Ze is haar rijk. Wanneer je de torenkamer verlaat en de afdaling in je pijn begint zul je steeds meer over jezelf leren en steeds meer doen wat goed bij je past. Je voelt het immers en je wilt dan ook doen wat goed is voor jou.

Als je ervoor kiest om in de toren te blijven, hengelend met je vlecht, starend uit je raam, wachtend op iets of iemand waardoor alles goed komt, neem je niet de regie over je rijk en is het maar afwachten wie of wat er aan je vlecht komt hangen. Heb je daar tot nu toe successen mee geboekt? Zo ja; nou blijven hengelen dan.

Het is voor de prinses belangrijk om haar drama aan een ‘ridderloos’ bestaan te blijven herhalen, alleen zo kan het sprookje voortduren.

Wanneer de prinses aan de afdaling begint komt ze bijna meteen met zichzelf in conflict. Een prinses wil aardig gevonden worden, haar ‘liefelijkheid’ is haar redding, je weet maar nooit welke ‘ridder’ er in de ander verstopt zit. Dit houdt automatisch in dat zij ook iedereen aardig MOET vinden. Dit zorgt weer voor onrust omdat het een onbegonnen missie is. Het is vermoeiend en onmogelijk. Iedereen is aardig of kan aardig zijn alleen niet perse voor jou. That’s life. In de transformatie van prinses naar Koningin ligt hier meestal een uitdaging. De prinses heeft een dikkere huid nodig en moet niet meteen elk wissewasje aan haar drama willen toevoegen.

Een Koningin houdt zich daar niet mee bezig, aardig of niet het gaat haar om het welzijn van haar rijk, dat is haar prioriteit.

Tussen de prinses en de Koningin liggen de onverwerkte emoties, hoe meer je onderdrukt hoe hoger je toren. Daal dus maar eens af, stap voor stap, trede voor trede. Net zolang totdat je bij de deur komt loop er doorheen en wandel fier en trots je rijk binnen.

De prinses is dood, leve de Koningin.

Stel jezelf de vraag; Hang ik weer met mijn vlecht uit het raam of regeer ik mijn rijk?

Oefening:

Schrijf je eigen sprookje ‘Het pad van de prinses en de geboorte van een Koningin’ bieden de meeste romantische beelddenkers onder ons een mooi verhaal om te vertellen en te leven. Haar transformatie naar Koningin zal legendarisch zijn nog eeuwen zullen ze erover spreken, de Prinses die uit de toren kwam en een krachtige Koningin werd……Welke draken moest de prinses bevechten? Welke wolven moest zij vergeven en opnieuw vertrouwen en waarmee vooral kwam ze in reine?

Recommended Articles