Blog Innerlijke reis Zelf Liefde

De innerlijke criticus

De innerlijke criticus wordt geboren in onze kindertijd en helpt ons de wereld navigeren. Dit is goed en dat is fout. Zo hoor ik te zijn om het goed te doen. De innerlijke criticus is de geïnternaliseerde stem van opvoeders, school, omgeving en andere kinderen. 

Er zit dus ook veel NIET eigen energie bij, een hoop projecties. 
‘Jij bent stom’
‘Jij kan niks’
‘Jij bent lelijk’
‘Jij bent dom’

Wanneer een klein kind alleen speelt heeft het vaak hardop hele gesprekken over hoe het moet. Later als we opgroeien, vanaf ons 7e ongeveer, wordt die stem steeds meer intern.
Een gedachte die wij gaan geloven en die vooral gericht is op wat wij niet willen. 

De innerlijke criticus is heel erg goed in piekeren over wat jij fout hebt gedaan, nog moet doen en welke beren je tegen zou kunnen komen. Uiteindelijk bak je er toch niks van. Wie zit op jou te wachten? 

De innerlijke criticus zet ons vast, beïnvloed ons op een niet positieve wijze en ondermijnt ons zelfvertrouwen.

Het herkennen van de innerlijke criticus en het werken ermee is de eerste stap in het transformeren van de kritiek naar (zelf)coaching.

Het transformeren van de innerlijke criticus is een belangrijke sleutel naar zelfliefde. Wanneer de energie van anderen eraf gehaald wordt, blijft het innerlijk kind over dat het graag goed wil doen. Het kind mag gehoord worden. Geheeld worden. Ontvangen worden.
Zij/hij mag opgroeien en leren hoe zichzelf te ondersteunen i.p.v. neersabelen.

Wanneer wij in rust gaan, stil worden of luieren, is dat vaak het moment voor de innerlijke criticus om zijn gal te spugen. 

Liggen doe je in bed in de avond en niet overdag op de bank. Hoe kun je luieren als je nog zoveel te doen hebt? Je bakt er ook werkelijk niks van! Wat ben je het laatste jaar nou opgeschoten?

Rust & Beweging is een van de basis polariteiten waar vaak een verstoring in te vinden is. 
Wanneer wij bij onszelf aanwezig zijn en de innerlijke criticus nog luid actief is, ervaren we dat vaak als onprettig waardoor we weer snel in beweging schieten. 

Tijdens de meditatie van zondag werken we o.a. met dit deel. Het kind in jou dat is gaan geloven dat zij/hij van alles moet doen en zijn om geliefd te zijn en goed genoeg gevonden te worden. We scheiden de energie en zetten een grote stap naar zelfliefde.

Wat ons o.a. tegenhoudt in lief zijn voor onszelf is de innerlijke criticus. In rust maken we contact. In rust zetten we de stap naar heling.

Voel je een ja? Geef je dan op voor Selfcare Zondag. Na de meditatie krijg je de opname ook thuis gestuurd zodat je het nog zo vaak kunt doen als je wil.

Ben je nieuwsgierig naar het werken met vorige levens en innerlijk kind? Heb je vragen, of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met mij op.

Recommended Articles