Artikelen bewustwording Blog Choicez Persoonlijke ontwikkeling

Hoe blijf je vrolijk in je hoofd met instanties achter je aan?

Hoe blijf je vrolijk in je hoofd wanneer er aan je basis wordt gemord?  Ze zeggen dat alles valt of staat met de gedachten die we ergens over hebben, maar hoe blijf je vrolijk in je hoofd wanneer je allerlei instanties achter je aan hebt zitten? Wanneer brieven over beslaglegging je deurmat terroriseren? Wanneer vreemde mensen door je huis heen lopen om je spullen mee te nemen?

De blikken die op je geworpen worden spreken van schuld. De schaamte boort zich diep in je lijf. Een strop om je nek die als vanzelf steeds strakker gaat zitten, je keel dichtknijpend en alle woorden tegenhoudend.

Hoe blijf je vrolijk in je hoofd wanneer banken met bonussen smijten en via de belastingbetaler overeind gehouden worden en je buurvrouw zonder pardon met kinderen op straat wordt gezet, terwijl aasgieren zich over haar inboedel buigen? Had ze maar betere keuzes moeten maken, nu moet ze op de blaren zitten. Eigen schuld dikke bult.

Dat zij haar baan is kwijt geraakt omdat ze wel van haar wilde profiteren maar haar niet in vaste dienst wilde nemen en ze dus na drie jaar weer op straat staat en er geen werk is, tja dat is het leven. Of dat hij ontslagen is tijdens reorganisatie nummer zoveel, hij er al twee vol stress overleefd had en nu, met een burnout, toch op straat staat. Tja, think happy thoughts en dan gaat alles vanzelf wel weer voorbij. Eigen schuld dikke bult.

 

Er zijn zoveel redenen waarom iemand in de financiële shit raakt. Ik vlak de eigen verantwoordelijkheid niet uit, het zijn meerdere factoren die tot zoiets leiden.

 

Er zijn veel mensen op de vlucht en ondergedoken, hoorde ik op de radio. Het lijkt wel oorlog. Het exacte getal is mij ontschoten maar het lag ergens in de 80.000. Dan zijn er ook nog mensen die dagelijks in spanning leven ‘wanneer komen ze de boel leeg halen’. Mensen die burn – out rof zwaar depressief aken van de stress, het getreiter en de Himalaya’s aan papierwerk.

Alles moet open. Ben je midden in de 50 en heb je een koophuis? Verkoop dat huis dan maar eerst met verlies en de zekerheid dat alles wat je hebt opgebouwd nooit meer terug komt. Je hebt simpelweg de tijd niet meer. Het aantal mensen dat diep in de problemen zit, ging op de radio ruim over de miljoen heen en de spreker benadrukte dat er wegens schaamte ook een hoop verborgen is.

Mensen die bijna alles kwijtraken, ontslagen zijn, burn out of depressief zijn, zzp-ers die geen opdrachten hebben, mensen die dakloos raken, of lange tijd dakloos dreigen te raken, mensen die met beslaglegging dealen, mensen wiens sociale kringen steeds kleiner worden.

De paria’s! De wanbetalers! Mensen die zich moeten schamen! Wiens eigen schuld het is! Met de billen bloot moeten, op zwarte lijsten geplaatst moeten worden. Vleugellam maken die hap! Wat een losers! 

Ze hebben niemand vermoord, niemand verkracht en niemand gemarteld of ontvoerd. Ze hebben geen kernbommen verstopt of gewelddadige overvallen gepleegd. Ze hebben geen lucht verkocht of kernenergie in de zee laten lekken. Ze hebben zich niet schuldig gemaakt aan kinderporno of mensenhandel. Dit zijn veel zwaardere jongens.  Deze mensen zijn in en in slecht. Crimineel tot op het bot. Ze hebben iets veel ergers gedaan.

Ze hebben niet genoeg geld!!!
‘Neeee!!!!’ Hoor ik u roepen. Ja echt. Ze hebben niet genoeg geld!

Erg hè! Hoe durven ze zo crimineel te zijn! Schan-da-lig!! Dit is de overtreffende trap van crimineel!! Weinig is meer crimineel dan het niet kunnen betalen en weinig kan je zo lang blijven achtervolgen. Sommige instanties hebben erg lange armen en een even zo lange adem. De uitkomst is sterk afhankelijk van wie de zaak in behandeling heeft.  Wordt het je gegund of niet?

Wat een macht.

Op niet kunnen betalen volgt een soort van gevangenisstraf buiten de gevangenis. Waar je met een verkrachting er toch wel binnen 2 of 3 jaar weer vanaf bent, is het geld verschuldigd zijn aan instanties  bijna een soort van gelijk aan een serie moordenaar slash verkrachter slash mensenhandelaar met een carrière van minstens 20 jaar.

Hoe kan het dat een papiertje met een getal erop zoveel macht gekregen heeft? Dat het zo geliefd en zo gevreesd is?

Hoe kan het dat afspraken over dat papiertje hele levens kunnen ontwrichten. Iemands toekomst  volledig kunnen vastzetten. Er getreiterd mag worden? De impact is zo groot en verspreidt zich als een olie vlek. Hele gezinnen worden geraakt en sommige raken ontwricht. Steeds meer mensen plegen zelfmoord omdat ze geen uitweg meer zien. Om geld.

En hoe kan het dat ons systeem zo dom is? In Frankrijk en Engeland bijvoorbeeld mag op veel minder beslag gelegd worden dan in Nederland. Heb je je auto en laptop nodig voor je werk? Dan mag daar geen beslag op. Hier wel. Hier mag op alles beslag, behalve het voedsel in je koelkast, je bed en de kleren die je aan je lijf hebt. Je kan al niet betalen maar de mogelijkheden tot werken worden je ook nog eens ontnomen.

Je auto en laptop ben je kwijt evenals je ‘sollicitatie kleding’, een treinkaartje kun je niet kopen want op je betaalrekening is ook beslag gelegd. Je baas vindt dat je de laatste tijd nogal afwezig bent geweest en als je er wel was, dan was je er ook niet echt. Je hebt zwarte kringen onder je ogen en je draagt ook steeds dezelfde kleding. Conclusie van het gesprek; hij verlengt je contract niet. De uitkeringsinstantie doet moeilijk want; ‘heb jij wel echt je best gedaan om je baan te behouden?’ Tja. Eigen schuld…. Dikke bult.

De in beslag genomen goederen leveren zelden een echte bijdrage aan het verschuldigde bedrag en toch …Omdat het kan.
Ook kan alleen in Nederland in een paar dagen zonder wederhoor beslag worden gelegd op je betaal rekening. Stamt nog uit de VOC tijd, voor het geval een schip uitvoer zonder te betalen. Bizar systeem. Het beslag moet er na 24 uur wel weer af, maar een beetje instantie doet dat gerust zo vaak mogelijk per week.

Hier word je lam gelegd, zodra je in actie wil schieten zijn alle mogelijkheden daartoe je ontnomen. Hoezo bestaat dat nog? Zeker nu het een maatschappelijk probleem is.

Hoe blijf je vrolijk in je hoofd als je hier midden in zit? Hoe kweek je die lange adem? Hoe zorg je dat je niet in een depressie valt,  jezelf waardeloos voelt en de deken van schaamte en schuld over je hoofd trekt en de boel gaat vermijden? Terwijl je weet dat je het daarmee verergert. Hoe???

Hier wat tips, ik hoop dat je er wat aan hebt. Vul de lijst gerust aan.

 • Focussen, stug blijven focussen op waar je naar toe wil.
 • Snel de praktische zaken afhandelen zodat het uit je systeem is. En terwijl je dat doet, maak er een feestje van; je werkt aan de oplossing, aan het voorbij gaan van dit.
 • Onthouden dat ook dit voorbij gaat.
 • Je goed laten informeren. Vraag om advies. Ook juridisch advies. Kan je het niet betalen, kijk of je iets kunt ruilen of vraag op social media om hulp. ‘Met welke jurist mag ik in gesprek ik heb een vraag, wie heeft er een paar minuten voor mij #dtv   *dtv = durf te vragen
 • Praat erover! Je hoeft je niet te schamen
 • Het is zoals het is, neem verantwoordelijkheid waar die bij jou hoort.
 • Stel je vragen (anoniem) op een forum
 • Denk aan manieren om hier zo goed mogelijk uit te komen
 • Visualiseer je eindresultaat
 • Onderzoek je verbinding met geld.  En met je eigenwaarde.
 • Stijg boven je schaamte uit en deel je verhaal het kan anderen inspireren.
 • Er zitten meer mensen in deze situatie dan je denkt. Met verschillende opleidingsniveau’s en carrière achtergronden. Bijna alle lagen van de (beroeps) bevolking worden geraakt (uiteraard blijft de echte top ongeschonden)  Je staat echt niet alleen. Je bent niet dom, stom, of gek. Je hoeft je niet te schamen. Ga met deze situatie om op een manier waarbij je trots bent op jezelf. Schouders ontspannen, laag en naar achteren, kin omhoog, adem rustig in -en- uit…. en deal ermee.
 • Praat erover, praat erover, praat erover! Wie weet wat er dan gebeurt, mensen kunnen je niet helpen als ze het niet weten.
 • Stop met het veroordelen van jezelf. Je krijgt er alleen meer stress van. Vergeef jezelf, wat het ook is dat jij jouw moet vergeven. Kom in reine met dat wat tot je nu heeft geleid. Focus je op de oplossingen.
 • Benader het zakelijk, jij zou ook je geld terug willen. Houd je emotie er zo veel mogelijk buiten. Je angst vertroebelt je beoordelingsvermogen en beïnvloedt je reacties. Onbewust creëer je dan richting je angst.
 • Bedenk de ‘worst case scenario’s’ helemaal uit. Blijf doorvragen .. Als ik alles kwijtraak, dan? En dan? En dan? Ga tot de bodem van je angst. Bekijk het. Hoe ziet jouw ergste nachtmerrie eruit en wat zou je doen als je ergste nachtmerrie uitkomt? Welke mogelijkheden zie je? Hoe zou je dat oplossen? Richt je steeds weer op de oplossingen. Daar zit actie in. Je blindstaren op het probleem verlamt je. In het begin zul je heel bewust je focus moeten verleggen. Oefening baart kunst.
 • Denk na over de wederopbouw van je leven, het herrijzen uit je as.
 • Maak een oplossingen top 5 of 10 of 15 …
 • Ga ouderwets knippen en plakken en maak een vision board. Geef beeld aan daar waar je naar toe wil.
 • Schrijf jezelf een kaart uit de toekomst, vanuit het moment dat dit voorbij is, want dit gaat voorbij. Verbind je daarmee.
 • Neem je held in gedachten, hoe zou die het oplossen?
 • Maak er een verhaal of film van en speel de rol zo goed mogelijk. Een personage die in deze situatie is geraakt. Hoe zou jouw personage dit oplossen? Aan het einde van de film is het opgelost. Wat het personage vooral tekende was haar kracht, en de gracieuze manier waarop ze met de situatie omging. En hoe ze door haar verdriet heen ook veel bleef lachen en vooral van het leven hield. Haar gevecht met angst en vertrouwen. Een verhaal over onthechting van dat wat niet echt is (materie) en een wederopstanding. Innerlijke kracht, waarden, verrassende plot wendingen.  Ze hervond haar echte zelf en was niet meer bang om iets te verliezen … Zoiets?

In welke situatie je ook zit, jij verdient jouw liefde. Laat je niet gek maken en zoek uit wat je rechten zijn.

Kin omhoog. Schouders naar achteren. Adem goed door en ontspan je kaken. This is just a ride

Wees lief voor jou.
#maakmooieherinneringen .. Ook nu….

Recommended Articles