Persoonlijke ontwikkeling

Ga het aan

zenGa het aan, die spannende dingen, dat kriebelende gevoel, die nieuwe start, het boek dat je al zo lang wil schrijven, het verhaal dat je op podia wil vertellen, verhuizen, voor jezelf kiezen, verbinden, samenzijn,  de liefde. Ga het aan. Ga het helemaal aan. Duw jezelf de grenzen van comfortabel zijn en stilstaan over en ga het aan!  Helemaal. Met alles wat je hebt….. Of niet.

Of zeg tegen jezelf dat je dat allemaal eigenlijk helemaal niet wil en liever op je plek blijft kijkend naar de zoete dromen in je hoofd. Je leven dat voorbij tikt. De dromen die vervagen. De bewondering of jaloezie die je ervaart bij de mensen die wel hun legende leven, wat die legende dan ook is, en er helemaal voor gaan.

Ja! Het is best spannend, dat voor jezelf staan, je ruimte innemen en boven het maaiveld uit turen. Alleen het alternatief, het niet doen, is nog erger. Als je over het algemeen gelukkig bent met hoe het is in je leven, dan kun je met een gerust hart dit blog sluiten. Maar ben je onrustig, kriebelt het en weet je dat je eigenlijk op het verkeerde spoor zit, lees dan vooral verder.

Je voelt de onrust niet voor niets. En wat je ook om je heen verandert, het zit in je. Je kunt het niet ontlopen, alleen tijdelijk verdoven met een ervaring. Je zult eerst naar binnen mogen keren om te luisteren wat jij jou vertelt.

Hoe gaat het met jou? Ben je over het algemeen gelukkig met jezelf en je leven? Voel je je vitaal en geliefd? Doe je wat je werkelijk wil doen? Houd je van wie je bent?  Leef je volgens jouw kompas?  Wat is jouw legende? Wanneer zingt je hart?

Er is niemand in jouw leven die je tegen houdt behalve jijzelf, de excuses die je verzint en de oordelen die jij anderen toekent. Naast de angst om te falen worden we namelijk ook stevig op onze plek gehouden door de gedachte dat iemand, wie dat is blijft vaak vaag, er iets negatiefs van kan vinden. Die iemand voelt dan als iedereen. Breng het terug naar de personen om wie het werkelijk gaat en onderzoek je beperkend contract. Het wijst je op een wond. Pak de les dankbaar aan en werk ermee.  Misschien mag jij jou meer erkennen en toestemming geven om te zijn.

In het leven maakt het niet uit wat je doet, mensen zullen meestal meningen vormen en dat mag. Het zijn meningen. Je kunt niet iedereen tevreden stellen en wat je ook doet er bestaat vast wel iemand die erover wil oordelen. Dat zul je echt naast je neer mogen leren leggen.
Fouten maken zul je waarschijnlijk ook nog regelmatig doen, gelukkig maar. Daar leer je van.

Breng het terug naar IK 

Breng het in je gedachten steeds terug naar ik. Hoe voelt dit voor mij? Wat wil ik met deze situatie? Wat kan ik doen om hier verandering in te brengen?  Wat zou ik doen als ik liefde was (of een ander voorbeeld bv Nelson Mandela)? Hoe kan ik mij nu het beste afstemmen op dat wat ik voel? Hoe breng ik mijn leven meer in overeenstemming met mijn frequentie? Welke pijn staat mij nog in de weg en wil getransformeerd worden?
keuzes

Je kunt niet voor anderen mensen denken. Wel voor jezelf. Jezelf vergelijken met anderen heeft ook geen zin er bestaat er niet een zoals jij. Met jouw leven, jouw persoonlijkheid en jouw ziel. Leer daarom de waarden in jezelf te vinden.  Verbind het aan jou en niet aan wat je verdient, je status, je auto, huis, werk of aan die keren dat je manager zegt dat je het goed doet.

Tijd

Tijd is een belangrijke factor om bij stil te staan wanneer je het hebt over het aangaan van het leven van je eigen stroom. Je tijd is iets dat je maar een keer kunt geven, je krijgt niets ervan terug. Besteed jij de meeste tijd aan je de dingen waar jij je goed bij voelt? Blij van wordt? Vervult van raakt? Bezieling voor voelt? Je hebt namelijk niet alle tijd in deze vorm. Als het antwoord voornamelijk nee is…… (vul zelf maar in)

Eerlijk zijn.

Wat je ook doet wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Praat open over je dromen en wensen. Visualiseer, maak een vision board of tekening, bezing het. Geef het aandacht en liefde zodat het kan groeien. Wanneer je veel stress ervaart zeg dan niet steeds dat het goed gaat. Vertel jezelf niet langer dat jij je aanstelt. Luister naar jezelf, wees oprecht en open over wat je nodig hebt naar jezelf en naar anderen. Openheid zorgt voor een diepere communicatie en daarbij kunnen mensen met je meedenken en je ondersteunen.

Zekerheden

Zekerheden. Nog zo een prachtig argument om niet in actie te hoeven komen en je eigen roeping te volgen. Zekerheden bestaan niet en vaste contracten bestaan straks ook niet meer. Wonend in Nederland weet je dat je dood gaat en veel belasting betaald. Meer zekerheden zijn er niet. De wijze waarop wij werk inrichten verandert, het stelsel verandert, de maatschappij verandert, de mens verandert, het leven verandert. De shift van tekort naar vertrouwen en overvloed is een helpende mindset die je ondersteunt in het opvangen van je angstgedachten en je op de juiste koers houdt. Je zult afscheid mogen nemen van de illusie dat zekerheden bestaan en dat het leven je overkomt.

Doen

Het lijkt moeilijker dan het is en hoeveel inzichten je ook vergaart het komt uiteindelijk neer op het doen, het weer doen en nog meer doen. Je zult merken dat je er steeds meer in ontspant. Ook valt het je op dat je zelfvertrouwen groeit en je voelt je ook trots op jezelf en de stappen je neemt. Wanneer je leert om trouw te zijn aan dat wat jij jou aangeeft, is het veel makkelijker om je koers te voelen en dus je roeping te gaan leven. En misschien is jouw roeping geen duidelijk doel maar eerder een gevoel. Dat is ook goed. Creëer dat gevoel dan in je leven. We hoeven het niet allemaal te labelen.

We zijn op reis, op avontuur en allemaal studenten op het toneel van het leven. Al doende leert men.

Dus ga het aan. Wat het ook is. Ga het helemaal aan. Volg je eigen stroom en laat je verrassen door jezelf! Creëer het leven dat in overeenstemming is met wie jij bent. Ga het aan. Helemaal. Leef jouw legende.

 

Meer informatie? 

Werken met de ziel enzo

Contact

 

Recommended Articles